Главная » Статьи » Рецепти |
Що приготувати з гарбуза
Чомусь гарбуз багато не розглядають в якості продукту, який варто включити в раціон харчування всерйоз і надовго, а даремно! Думаєте, стали б її вирощувати за 300 років до нашої ери в Мексиці, якщо б вона не приносила не тільки користь, але і ставилася до лікувального овочу? Та й у Древньому Єгипті розумні жінки не гребували цінними властивостями гарбуза. «Культурної» батьківщиною гарбуза є штат Техас. Звідси вона потрапляє на європейський континент. А ось у Росії її починають вирощувати в XIV столітті аж до самих до окраїн Сибіру. У їжу вживається власне м'якоть гарбуза і гарбузове насіння. Гарбуз має приємний смак, за змістом каротину перевершує моркву. Є дієтичним продуктом, тому страви з гарбуза підійдуть як дітям, так і панночкам, які намагаються позбутися від зайвих кілограмів в області талії. За рахунок проносного дії гарбуз покращує травлення, очищає тонкий і товстий кишечник від шлаків, має жовчогінну та сечогінну ефектом. Свіжовичавлений сік з медом сприяє поліпшенню сну, заспокоює нервову систему. Унікальність гарбуза полягає і в тому, що вона добре зберігається протягом зими. Коли організм відчуває дефіцит вітамінів, страви з гарбуза як раз компенсують цей недолік. Що приготувати з гарбуза смачно, швидко і поживно? 1. салат з гарбуза Склад продуктів:100 г гарбуза, 1 морква і моченое яблуко, зелень кропу, 2 ст. л. сметани, сіль. Приготування: шматочок гарбуза очистити від шкірки. М'якоть гарбуза і моркву натерти на тертці. Яблуко нарізаємо. Зелень і сіль за смаком. Заправляємо сметаною. Салати з морквою, гарбузом краще готувати з сирих овочів, не піддавати їх впливу гарячої води. Обов'язково заправляти або сметаною, або будь-яким рослинним маслом. Тільки масло забезпечує засвоєння жиророзчинного вітаміну А, який міститься в гарбуза і моркви. 2.Суп з гарбуза Традиційно суп вариться в каструлі і максимум - переливається в супницю і в ній ставиться на стіл. Незвичайність цього супу як раз в тому, що подавати його можна прямо в гарбузі. Тому потрібно взяти не овальну гарбуз, а круглу. Акуратно зрізати верхню частину із хвостиком. Ложкою прибрати насіння, а потім і м'якоть, але не до самих стінок, трохи м'якоті залишити і всередині. Гарбуз потрібна середнього розміру, дуже велика не поміститися в духовку або мікрохвильову піч. З продуктів візьмемо: 1 куряче філе, 1 моркву і цибулину, склянку вершків, сіль і перець за смаком, гарбуз. Починаємо готувати з курячого філе. Ріжемо на шматочки, відварюємо. На сковорідці обсмажуємо моркву і цибулю. У каструлю з філе додаємо сіль, готові цибулю і моркву, нарізану шматочками гарбуз, і варимо до готовності. Потім суп перекладаємо в гарбуз, вливаємо вершки і збиваємо всю масу міксером або блендером прямо в гарбузової каструльці. Відправляємо суп-пюре в духовку на пару хвилину, щоб гарбуз пустила сік. Перед подачею на стіл можна додати вершкове масло і зелень. 3.Тушеная гарбуз Капусту можна згасити з грибами, вийде дуже навіть смачно, а хто ж нам завадить загасити гарбуз? З продуктів візьмемо: 200 г гарбуза, 2 яблука, половину склянки молока, сіль, цукор, 1 ст. л. вершкового масла. Процес приготування не займе багато часу: гарбуз нарізати кубиками, викласти в каструлю, залити невеликою кількістю води, посолити і тушкувати до готовності, що займе 15-20 хвилин. В кінці влити молоко і додати масло. Прикрасити часточками яблука, посипати цукром і подати на стіл. Тушкований гарбуз цілком може замінити банкове дитяче пюре. Коли ви готуєте самі, то знаєте, що берете і як дотримуєтеся стерильність, чого не скажеш про дитяче пюре іноземних виробників. 4.Тыква з картоплею Візьмемо 200 г гарбуза і стільки ж картоплі, 2 ст. л. вершкового масла, 1 ст. л. борошна, 3 ст. л. сметани, кропу або петрушки, сіль. Гарбуз і картоплю нарізаємо приблизно однаковими кільцями. Обсмажуємо до готовності картоплю. Гарбуз обвалюємо в борошні, солимо і теж обсмажуємо. Викладаємо шар картоплі, на нього гарбуз і заливаємо сметаною. Прикрашаємо зеленню, можна натерти сир. 5.Тыква з яйцями Склад: 300 г гарбуза, 3 яйця, 2 ст. л. борошна і рослинне масло для смаження. Швидке блюдо, цілком може підійти на сніданок. Гарбуз нарізаємо півкільцями або будь-яким іншим способом. Повинні вийти тонкі смужки. Обвалюємо в борошні й обсмажуємо з одного боку в киплячому рослинному маслі. Як тільки перевернули, то відразу заливаємо яйцями і через 5 хвилин під закритою кришкою блюдо готове. 6.Оладьи з гарбуза Інгредієнти: 500 г гарбуза, 100 мл рослинного масла, 3 яйця, 200 борошна, ½ склянки кефіру, сіль, цукор. Починаємо з відділення білки від жовтка. Жовтки розтираємо з цукром і сіллю. Додаємо кефір просіяне борошно. Білки збиваємо окремо і тільки потім додаємо до основної маси. Гарбуз очищаємо, натираємо на крупній або дрібній тертці, це кому як подобається. Обсмажуємо оладки з двох сторін і подаємо зі сметаною. Колір у них як в сонечка, золотий! 7.Запеченная гарбуз найпростіший спосіб запекти гарбуз - це вимити її, нарізати часточками. Якщо солодка, то не треба посипати цукром. Запекти в духовці. Це смачно, але надто просто. З гарбуза можна приготувати повноцінне ситне друге блюдо. Для цього гарбуз запечемо з рисом, яблуками та горіхами. Необхідно придбати: гарбуз 2 кг, по 2 ст. л. зерен мигдалю і родзинок, 4 невеликих яблука, 4 ст. л. рису, 6 шт. злив, 150 г вершкового масла, половину ч. л. кориці, 2 ст. л. цукру. Гарбуз можна розрізати на дві половини і вийняти м'якоть з насінням, або лише зрізати верхню кришку і тоді буде запікатися начинка всередині гарбуза. Рис відварити до напівготовності. Ізюм залити окропом, а потім злити воду. Мигдаль прокрутити на кавомолці і підсмажити без масла на сухій сковорідці. Яблука, сливи, гарбуз нарізати кубиками. З'єднати всі компоненти і начинити гарбуз. Залишити запікатися в духовці 30 хвилин. 8.Рагу з овочів і м'яса в гарбузі У цьому варіанті приготування гарбуз теж послужить горщиком для запікання. Багатий склад продуктів можна збільшувати або зменшувати на свій смак: гарбуз 500 г курячого філе, 2 шт. болгарського перцю, часник-5 зубків, 1 банку консервованої кукурудзи і білої квасолі, 2 шт. цибулі, 400 г помідорів і картоплі, 200 г кураги, зелень, сіль, спеції, вершкове масло. Приступаємо до приготування: першим ділом готуємо гарбуз, видалимо всередині насіння і запечемо її в духовці протягом 60 хвилин. Нарізаємо цибулю і обсмажуємо, тут же обсмажуємо і куряче філе, нарізане шматочками. Щоб м'ясо було готове, додаємо води і тушкуємо. Картопля, болгарський перець, помідори миємо. З томатів видаляємо шкірку після ошпарювання окропом. Нарізаємо кубиками овочі. Курагу нарізаємо. На гарбуз викладаємо всі овочі та м'ясо. Для повної готовності залишаємо в духовці ще на 30 хвилин. Зелень додаємо в готову страву. 9.Сок з гарбуза Гарбузовий сік праву займає почесне місце серед овочевих соків. Для його приготування потрібно мати під руками соковижималку, кухонний комбайн з відповідними функціями або звичайну тертку і марлю. Можна вживати його в чистому вигляді одразу після отримання або заготовлювати на зиму. Відбирають стиглі плоди вагою від 5 до 7 кг з яскравою і солодкою м'якоттю. гарбуз Очищають від шкірки, дрібно нарізають і вичавлюють сік. Свіжовичавлений сік не призначений для тривалого зберігання. Щоб зробити зимові заготовки знадобиться 1 кг гарбуза, 250 г цукру, 2 літри води і лимон. У цукровий сироп додають гарбуз, нарізану шматочками, і варять 15 хвилин. Після цього охолоджують гарбуз подрібнюють, додають сік лимона і варять ще 10 хвилин. Готовий сік розливають по банках і закочують. Важливо правильно вибрати посуд. Ні в якому разі не використовувати улюблені бабусині «антипригарні» алюмінієві тазики. Кислота взаємодіє з алюмінієм, в результаті чого утворюється небезпечна хімічна сполука, яка потрапить в організм під час вживання соку. Цікавий варіант гарбузового соку з апельсинами. Можна скористатися тим же складом, що наведено вище, але ще додати сік 3 апельсинів. 10.Тыквенная каша не Можна обійти увагою і такий популярний сніданок як тыквеная каша. Вона може бути з рису + гарбуза + молока; пшона + гарбуза + молока; манної крупи + гарбуза + молока. Принцип приготування практично однаковий, тільки з манною кашею виходить за часом швидше. Спочатку вариться гарбуз у воді, де обсяг води і гарбуза 2:1. Потім додається крупа, а до моменту приготування додається молоко. | |
Категория: Рецепти | | |
| Комментарии: 4 | |
|
|
|
Всего комментариев: 0 | |