Главная » Статьи » Рецепти |
Страви з картоплі
>Якщо ви не любите картоплю, то дозвольте задати вам всього одне питання: а що, власне кажучи, ви їсте? В давнину навіть з'явилася така приказка: " якщо у вашому будинку немає картоплі, значить вам нема чого їсти. Картопля був завезений у Європу кілька століть тому з Південної Америки. За статистикою, саме картопля є п'ятим за значенням джерелом калорій після таких продуктів, як пшениця, кукурудза, рис і ячмінь. На сьогоднішній день відомо кілька тисяч страв, які можна приготувати з картоплі. По-перше, це картопля в будь-якому вигляді: варена, печена, смажена. По-друге, це різна випічка з картоплі на зразок запіканки, картопляних оладок. Також картоплю можна протушити і, наприклад, приготувати рагу або фарширований картопля. Вживати картоплю в їжу можна як окрему страву, так і в поєднанні з іншими продуктами. Примітно, що він поєднується практично з усіма стравами: грибами, сиром, молоком, соусами, овочами, рибою і м'ясом. Подають картоплю до столу і в холодному вигляді, і у гарячому. Оскільки страв з картоплі дійсно існує кілька тисяч, розповісти всі рецепти відразу ми, звичайно ж, не зможемо. Але є рецепти, які універсальні: вони підуть на ура в будь-якій сім'ї і в будь-якій компанії - про них сьогодні і піде мова. Вареники з картоплею. Вам знадобиться найпростіший набір продуктів, які можна знайти в кожному домі і в кожному холодильнику. Приготована за цим рецептом тісто вийде дуже ніжним, а начинка - смачною і дуже ситною. Ви навіть зможете заморозити вареники про запас, щоб потім дістати їх з морозилки через місяць і відварити. Вареники вийдуть такими ж смачними і поживними! Інгредієнти такі: склянку молока, 1 яйце, 4 склянки борошна, 1 їдальня ложка цукру, половина чайної ложки солі (для тесту). Для начинки беріть 5-6 картоплин, одну цибулину, сіль. Рецепт: Насамперед ми з вами змішаємо яйце, сіль з цукром, борошно і молоко, замісимо круте, але еластичне тісто. Відварену картоплю перемішаємо з ріпчастою цибулею, обсмаженою на соняшниковій олії. Посолити і перемішати. Розкотимо тісто дуже тонко і виріжемо з нього гуртки за допомогою тонкого склянки. У середину кожного кружка покладемо начинку і виліпив вареники. Останній штрих - це варіння. Радимо робити це в підсоленій воді, додавши трохи олії. Тоді вареники з картоплею не злипнуться. Картопля, запечена з грибами. Звичайно ж, картоплю можна запекти в духовці. Краще всього це робити з м'ясом, або з грибами. При цьому страва цілком зійде за самостійне і також може бути використано в якості гарніру. Для запікання краще всього підійдуть вершки 10% жирності, будь-які гриби, сметана, розбавлена водою. Необхідні інгредієнти: 4-5 картоплини, 500 г грибів, 1 ріпчаста цибуля, 500 мл вершків, сіль і перець, 2 столові ложки борошна. Рецепт: Починаємо приготування страви з чищення картоплі. Потім його потрібно буде нарізати на невеликі шматочки. Гриби і цибулю обсмажують на рослинній олії, бажано на чавунній сковорідці. До грибів додається борошно. Потім ви берете картопля, викладаєте його в глибоке деко, попередньо змащений маслом, зверху засипати грибами з цибулею і ставите в духовку. І так, не забудьте полити все це справа вершками. Запікаємо до готовності. Картопляні деруни з м'ясом. В Україні це блюдо називають деруни, в Білорусі деруни. Вважається споконвічно слов'янським стравою, являє собою картопляні оладки. Для різноманітності, пропонуємо вам приготувати деруни з начинкою з м'ясного фаршу - у Білорусі їх називають «чаклунами». Потрібні інгредієнти: Звичайно ж, це картопля (6-8 штук), 1 яйце, 2 столові ложки борошна, 1 чайна ложка розпушувача, 300 грам м'ясного фаршу, 1 цибулина ріпчаста, сіль з перцем, рослинне масло. Рецепт виглядає так: Ви натираєте картоплю на дрібній тертці, додати туди борошно, яйце, сіль і розпушувач, все добре перемішуєте. Цибуля натирається окремо і додається в м'ясний фарш, який теж солиться і перчится. Процес смаження драніков виглядає так. Спочатку на розпечену сковороду з маслом викладається картопляна маса, а потім вже на неї ви кладете фарш. Зверху на фарш знову викладається картопляна маса і виходить закритий «чаклун». Далі деруни перевертаються і обсмажуються з іншого боку до готовності. Картопля, фарширований сиром. Взагалі, картоплю можна фарширувати різними начинками: сиром, ковбасою, шинкою, салом - одним словом, чим завгодно. Блюдо виходить ситним і неймовірно смачним. Але тут є один маленький секрет. Для приготування фаршированого картоплі краще брати молодий, оскільки при запіканні шкірка такої картоплі буде дуже хрусткою. Знадобиться: 8 штук молодого картоплі, 50 грам сиру, буквально 1-2 зубчики часнику, сіль і майонез. Покроковий рецепт: Спочатку молоду картоплю слід відварити в підсоленій воді. У нього зрізується верхівка і ложкою виймається м'якоть - ви готуєте місце для фаршу. При цьому саму м'якоть не викидаємо, а добре розминаємо виделкою, після чого додаємо туди сир, натертий на тертці і роздавлений часник. Начинка заправляється майонезом. Вже нафарширований картопля відправляється в духовку до утворення рум'яної скоринки. Картопляна запіканка з яловичим фаршем. Чому у багатьох картопляна запіканка асоціюється саме з дитинством. Тоді до її складу обов'язково входив ніжний картоплю і смачний фарш з м'яса. А додавши тертий сир, страви можна надати особливий пікантний смак. Навіть святковий стіл можна прикрасити саме картопляної запіканкою. Потрібно ось що: 500 грам нежирного яловичого фаршу, 1 штука ріпчастої цибулі, 8-10 штук картоплі, 100-150 грам сиру, 2-3 яйця, 3 столові ложки борошна, сіль з перцем, 2-3 столові ложки сметани, стільки ж за обсягом панірувальних сухарів. Готуємо: Картоплю відварюємо в підсоленій воді, після чого розминаємо в пюре. Додаємо в каструлю потрібну кількість яєць і борошно, все добре перемішуємо. Тим часом подрібнену цибулю обсмажуємо на сковороді, додаємо до нього яловичий фарш і розминаємо виделкою, обсмажуємо. Даємо фаршу час охолонути. Шари на деку формуємо наступним чином: рослинна олія, панірувальні сухарі, половина пюре, половину тертого сиру, яловичий фарш, друга половина сиру, картопля. Поверхню запіканки розрівнюємо, змащуємо сметанкою і запікаємо до готовності при 200 градусах. Картопляний суп з шинкою. З картоплі можна готувати і перші страви. Що й казати, без нього і суп не суп, борщ не борщ. Вам обов'язково сподобається рецепт картопляного супу з шинкою. До речі, відноситься він до дитячого меню. Інгредієнти для чотирьох порцій: 2 чашки суцвіть цвітної капусти, ¾ чашки шинки, 2 штуки болгарського перцю, 2 зубчики часнику, 200 грам картоплі, курячий бульйон, 200 мл вершків, пучок зеленої цибулі, 2 столові ложки вершкового масла, ½ чашки тертого сиру, 2 столові ложки рослинної олії. Як готується: Починається готування такого супу з того, що ви відварюєте цвітну капусту до м'якості. Воду зливаєте і даєте капусті охолонути, подрібнюєте в блендері до пюреподібної маси. Шинку подрумяниваете на сковороді, а в сотейнику поджариваете перець з часником. Заливаєте їх бульйоном, додають картоплю, нарізану шматочками, доводите до кипіння і зменшуєте вогонь. Варити хвилин 15. Тим часом, змішуємо вершки з крохмалем в іншій ємності, додаємо в суп і варимо до загустіння. У суп додається нарізаний цибулю, вершкове масло і пюре цвітної капусти з шинкою. Варити на середньому вогні близько 5 хвилин, після чого посолити і поперчити. Коли будете подавати до столу додайте в тарілку трохи тертого сиру. Картопляний салат. Навіть салати з картоплі виходять надзвичайно соковитими і поживними. Це прекрасне блюдо на той випадок, якщо раптово прийшли гості і хочуть їсти. Готується він дуже швидко, а інгредієнти знайдуться в будь-якому холодильнику. Складові салату: 400 грам картоплі, 6 столових ложок яблучного оцту, трохи делікатною гірчиці для додання м'якості і пікантності страві, 3 столових ложки цукру, ¼ чашки рослинного масла, 50 грам салямі, петрушка, сіль і перець. Готується так: Картопля чиститься і відварюється у воді з додаванням яблучного оцту і солі за смаком. Дрібний картопля ріжеться навпіл, великий - на 4 і більше частин. Заправка для салату робиться з інших трьох ложок оцту, рослинного масла, цукру і солі. Все це збивається в однорідну масу. Салямі ріжеться скибочками, а петрушка дрібно рубається. Заливаємо заправкою картопля, перемішуємо разом з салямі, посипаємо петрушкою і солимо, перчимо (при бажанні). Ви тільки що переконалися в тому, що з картоплі можна готувати салати, супи, другі страви. Це дійсно універсальний продукт, який буде зустрінутий на ура в будь-якій компанії, на будь-якому столі. | |
Категория: Рецепти | | |
| Комментарии: 5 | |
|
|
|
Всего комментариев: 0 | |