Сумах - це не пряність, це приправа, сухі плоди багаторічного чагарнику сімейства сумахових. Частіше використовують в молотом вигляді для додання блюдам кислуватого смаку, тому в основному сумах додають в салатні заправки і маринади. Сумах має темно-червоний колір, в Туреччині та інших азіатських країнах він продається на будь-якому ринку. Дуже популярний в азіатській та східної кухні. В Йорданії сумах входить до складу пряної суміші захтар (це подрібнений кунжут) - традиційної приправи до жаркого. В Сирії, Лівані і Єгипті роблять відвар сумаха, який потім уварюють до стану густої пасти і додають як приправу в м'ясні та овочеві страви. Ця приправа має кислим, в'яжучу, але не різким смаком. В середньоазіатській кухні сумах практично замінює лимон, надаючи готовому страві красивий вишнево-червоний колір. Сумах додають у страви з риби, птиці, кебаби, страви з бобових, різні овочеві страви. В Туреччині та Ірані меленим сумахом часто посипають розсипчастий рис. Сумах підвищує згортання крові і виділення шлункового соку, тому приправа протипоказана при підвищеній згортання крові та при хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
|