Великою популярністю у хазяєчок користуються різні види фаршу, дозволяють готувати найрізноманітніші страви. Причому комбінуванням складу самого фаршу можна отримувати практично нові смакові якості їжі, що готується.
Рецепт котлет курячих з овочами
Інгредієнти: півкілограма курячого філе, 2 чашки суміші з овочів замороженої, 3 стіл. л. вівсяних пластівців, часник, спеції для курячого м'яса, сіль, зелень в свіжому і сухому вигляді.
Рецепт приготування: Вівсянку залити 50 мл теплої води. З філе і попередньо розмороженої суміші овочів зробити фарш, посолити, додати туди ж зелені, спецій і часнику пару зубчиків. У фарш додати вівсянку і все ретельно розміщувати.
Сформувати котлети зручного розміру. Викласти котлети на сковороді з добре нагрітим маслом. Якщо фарш рідкуватим, його можна викладати за допомогою ложки. Обсмажити котлети на дві сторони, після чого кришка сковорідки закривається, і котлети нудяться на тихому вогні додатково хвилин 10 – 12.
Голубці з капусти пекінської
Інгредієнти страви: фарш з м'яса – 500 гр, репчат. лук – пару головок, морква – пару штук, рис сирої – півсклянки, сметана – 5 стіл. ложок, томат паста – 4 стіл. ложки, лаврового листа – парочку штук, солі, перець горошком і мелений, капуста пекінська – одна шт.
Рецепт приготування: Капусту розібрати на листя, які злегка відварити у воді. Фарш добре вибити, додати пасеровані цибулю з морквою, приправити спеціями і присолити. Рис відварити і перекласти до фаршу, вимішати. На листок пекінської капусти покласти фарш і загорнути, як звичайні голубці. Викласти в каструлю. Зробити заливку з цибулі, моркви, сметани і томат пасти з додаванням води. Заливка повинна покрити голубці, покласти лаврушку і перець горошком. Поставити в печі на пару годин при 200 градусах, приблизно за півгодини кришку можна відкрити і дати голубців трохи зарум'яниться.
Гречаники
Інгредієнти: Фарш з яловичого і свинячого м'яса – п'ятсот гр, яйця – дві шт., майонезу – пару стіл. л., спеції і сіль, цибулю – дві головки, гречка отварн. – пару стаканів. Для соусу: Моркви, цибулі і перцю солодкого по одній штуці., паста томатн. – дві стіл. л., вода – 200 мл, цукру – одна ч. л.
Рецепт приготування: Готуємо фарш, який крім м'яса покласти яйця, майонез, гречку, пасеровану цибулю, спеції і сіль.
Сформовать фарш кульками і недовго обсмажувати їх з додаванням рослинної олії. Після перекласти у форму.
окремо Приготувати соус з пасерованої цибулі, перцю, моркви, томатн. пасти, цукру і води.
Залити соусом гречаники і готувати в печі хвилин двадцять при 175 градусах.
Тюфтельки в духовці
Інгредієнти страви:500 грамів фаршу, лук – дві шт., рис сирої – половинка склянки, сіль, морква – одна шт., лаврушка – 2 шт., томатної пасти – чотири столів. ложок.
Рецепт приготування: Рис відварити майже до готовності. У фарш включити подрібненої цибулі і відварений рис, поперчити і присолити. Сформувати колобки. Перекласти їх у форму, покласти лаврушку. З цибулі і моркви зробити поджарочку, додати воду і томатної пасти. Цією масою залити колобки, щоб злегка їх прикривало. Закрити кришкою і виставити в духовці на одну годину, температура двісті гр. Хвилин за п'ятнадцять до строку кришку прибрати.
Запечені котлети з додаванням картоплі
Інгредієнти страви: М'ясо для фаршу (свинина з яловичиною або бараниною) – кілограм, яйця – 2 штуки, картопля – 3 штуки, репчат. лук – 2 штуки, кілька пучків зелені кінзи або петрушки, сіль, чебрець, перець.
Рецепт приготування: М'ясо перемолоти у фарш, додати в суміш зелень і цибулю ріпчасту. Додатково у фарш додати перцю, сіль, спеції, чебрець. Ретельно перемішати суміш.
Картоплю почистити і потерти на терці, побільше. Віджати від картоплі надлишки соку і додати до фаршу.
Зліпити котлети товщиною не більше 1 см, розкласти на деко і промазати зверху рослинним маслом. Відправити лист на 10 хвилин при 210ти градусах в духовку. Потім знизити температуру до 180ти і чекати ще 20 хвилин.
Традиційні голубці
Інгредієнти: М'ясо для приготування фаршу – 500 грамів, цибулина – 2 шт, морква – 1 шт., рис сирої – половинка склянки, томатна паста або кетчуп – 4 або 5 столів. ложок, сметана – чотири столов.ложки, перець (горошком) – кілька штук, лавровий лист – парочку, качан білокачанної капусти.
Рецепт приготування: Варити рис до повної готовності. У капусти видаляється качан, потім зняти верхні листочки і відварювати у великій ємності води, щоб листки були злегка м'якими. З м'яса і цибулі замісити фарш, додати рис і спеції. Вимішати. Потім у підготовлені листочки викладати фарш і закручувати звичайним і звичним способом голубці. Викласти в каструлю. Окремо приготувати заливку з пасерованих цибулі з морквою, з включенням до складу томат. пасти, спецій, лаврушки, сметани і води. Заливка повинна буде повністю покрити голубці. Зверху покласти тарілку і прикрити кришкою. Відправити у піч і залишити на два з половиною або три години. В кінці кришку і тарілку можна прибрати, дати подзарумяниться.
Котлети курячі з кабачками
Інгредієнти страви: Фарш з курки – півкілограма, яйця – дві штуки, кабачки – півкілограма, сіль, перець, пучок зелені, панірувальні сухарі.
Рецепт приготування: Натерти кабачки побільше, об'єднати їх з фаршем, збити яйця. Зелень подрібнити і теж вмішувати у фарш, додати перцю, посолити. Суміш ретельно вимішати.
Сформовані котлети обсмажувати на дві сторони до появи скоринки.
Суп з фрикадельками, приготований в мультиварці
Інгредієнти: Фарш м'ясний – триста грамів, цибулина – одна штука, морквина – одна шт., картопля – п'ять шт. лаврове листя – один листок, перець горошком – 4 шт.
Рецепт приготування: У фарш додати половинку подрібненої цибулини, посолити і приперчити. Скачати маленькі колобочкі або кульки. Налити воду в колбу мультиварки, приблизно два з половиною чи три літри, туди ж накришити соломкою очищений сиру картоплю, присолити і виставити режим «Суп» на одну годину або півтора години. Окремо на сковороді спасерувати цибулю і моркву. Приблизно через півгодини в мультиварку до картоплі закласти фрикадельки і пасерування, додати лаврушку і перчик горошком. Перемішати.
Люля кебаб
Інгредієнти: Фарш – в три рази більше, ніж цибулі, ріпчаста цибуля, картопля – 2 штуки, сухарі, спеції.
Рецепт приготування: очищену картоплю перетерти через тертку, з'єднати з фаршем і цибулею. У суміш додати спеції і сухарі. Вимішувати фарш ретельно, близько 10 хвилин.
Цибулю нашаткувати кільцями і скласти в форму для випікання. Поверх цибулі викладати сформовані з фаршу ковбаски люля-кебабу. Залишити в духовці приблизно на 40 хвилин при 185ти градусах.
Ледачі відбивні
Інгредієнти: Фарш м'ясний близько одного кг, цибуля – одна шт., сіль, яйце сире – пару штук, перець.
Рецепт приготування: Фарш змішати з подрібненою цибулею, сіллю, додати перцю. Сформувати з фаршу великі колобки. Потім кожен колобок розплющити у вигляді відбивних. Акуратно вмочити в говорунці з яєць і викладати на сковороду. Обсмажувати з одного та іншого боку до приготування.
Святкові котлети
Інгредієнти: Фарш курячий – триста гр, фарш зі свинини – 220 гр, яйце – пару шт., батон – три скибочки, цибулинка – одна шт., три зубки часнику, перчик чорний і сіль.
Рецепт приготування: Змішати фарш, додати до нього подрібнені часник і цибулю, розмочену у воді або молоці булочку, присолити і поперчити. Добре вибити, можна прокрутити в маринаторе. Сформувати котлетки. Потім вмочати їх у борошно, а далі в яйце і відразу ж викласти в сковороду. Смажити до повної готовності, кожен раз перевертати.
Запіканка по-французьки з фаршу
Інгредієнти: М'ясний фарш – сімсот гр, цибуля – дві великі головки, майонез – чотири столових ложок, сир натертий – 150 грамів, чорного перцю і сіль.
Рецепт приготування страви: У форму налити трошки олії. Розкласти порізану кубиками головку цибулі. Зверху розкласти підготовлений сирий фарш. Поверх фаршу розкласти порізану на кубики головку цибулі. Промазати майонезом і присипати сиром. Поставити в піч (200 град.), приблизно на годину.
Кабанчики
Інгредієнти: Змішаний фарш (яловичина, свинина) – 600 грам, яєць – 1 штука, цибулі – 1 штука, пару ложок майонезу, спеції, часник – пару зубчиків, кабачки – 3-4 штуки, сир – 100 грам.
Рецепт приготування: Змішати фарш, цибулю, яйце, сіль, майонез і вимісити масу. Кабачки промити, очистити від шкірки, порізати кружальцями товщиною = 1 см, поперчити і посолити.
Зліпити з фаршу котлети. За розміром приблизно рівні гурткам кабачка. Взяти форму для випічки і поступово, у вигляді шашлику викладати на неї котлетки і кабачок, чергуючи їх на дерев'яній шпажці. Починати і закінчувати шашлик слід кабачком. Одержаний рулет загорнути в фольгу і відправити у піч на півгодини при 200 град. Потім витягнути, розгорнути фольгу, рулет посипати сиром і часником і відправити у піч, до плавки сиру, хвилин на 5.
Ліниві голубці
Інгредієнти: Свинячого фаршу – п'ятсот гр, рису вареного 6 або 7 столів. ложок, білокачанної капусти – чотириста гр, луковок – пару штук, вершкове і раст. олія для обсмажування, сухарі панірувальні, перець, паприка, сіль. Для заливки-соусу: бульйон овочевий або м'ясний, перець солодкий – половинка, капуста кисла – сто гр, морква – одна шт., лавровий лист, щепоточка цукор і сіль.
Рецепт приготування: Обсмажити цибулю, додати до нього порізану невеликими шашками капусту і припустити приблизно десять хвилин.
Змішати фарш з капустою і цибулею, рисом, спеціями. Сформувати котлетки, запанірувати в панірувальних сухарях і обсмажити. Після розкласти котлетки в жароміцної посуді, додати кислої капустки, нарізаного солодкого перчика, моркву, спеції і все залити підготовленим бульйончик. Готувати в печі при 190 градусах десь сорок п'ять хв.
Ледачі пиріжки
Інгредієнти: Фарш курячий – 300 грам, раст. масло – 50 мл, цибулина, сух. дріжджів – 1,5 чайн. ложки, спеції, зелень, борошно – 300 грам, кефір – 200 мл, яєць – 1 шт., цукру – 1 чайн. ложку.
Рецепт приготування: З кефіру, борошна, яйця, масла, дріжджів, солі і цукру підготувати тісто. Настоювати його в теплі близько години. У фарш вимішати натерту цибулю, зелень і спеції. Акуратно змішати тісто і фарш до єдиної маси. Ці пиріжки краще формувати ложкою, просто викладаючи їх на деко. При бажанні можна використовувати формочки для кексів або тістечок. Духовка повинна прогрітися до 180 градусів, тоді пиріжки приготуються за півгодини.
Зрази з м'яса з цибулею і яйцем
Інгредієнти: Фаршу м'ясного – триста гр, цибулинка – одна головка, батон – пару шматків, жовток – одне яйце, молока – 50 г, спеції, сіль. Для начинки: яйця отварн. – три або чотири шт., цибулю зелений, ростить. і сливочн. масло. Для панирования: білок – 1 шт., сухарі панірувальні, кунжутне насіння.
Рецепт приготування: Змішати фарш із вимоченої булкою і подрібненою цибулею, спеціями, сіллю, а також жовтком. Вимішуємо.
Готуємо начинку. Зелена цибуля кришимо і пасеруємо. Потім до нього викладаємо порізані яйця, додаємо спеції і присаливаем.
Формуємо зрази. На кожну коржик викладаємо начинку, потім прокатуємо у збитому білку і потім в суміші сухарів панірувальних і кунжуту.
Смажимо до повної готовності.
Біляші традиційні
Інгредієнти страви: Фарш свино-яловичий – півкілограма, цибулин – 2 штуки, сіль, борошно – 4 скл., вода – 360 мл, цукор – 2 стіл. ложки, яєць – 1 шт., сух. дріжджів – 2 чайн. ложки, раст. масло – 2 стіл. ложки, спеції.
Рецепт приготування: Замісити тісто з води, борошна, цукру, масла, дріжджів, солі. Вимісити і відставити на расстойку в тепле місце. Половину цибулі почистити, порізати, обсмажити і вмішати в фарш, разом з другою половиною, залишилася в сирому вигляді. Посолити, поперчити. Для соковитості у фарш можна долити води.
Підготовлене тісто розкачати тонким листом, вирубати з нього гуртки – 6-8 див. В кожному гуртку покласти по ложці фаршу, змастити краї тіста білком яйця і покласти зверху інший гурток тесту. Защипнути краї тіста по колу.
Біляші обсмажувати на дві сторони, потім розкласти на деко і залишити на 25 хв. в духовці при 175 градусах. Після цього скласти біляші в каструлі і накрити її рушником, так вони виходять м'якшими.
Долма
Інгредієнти: Баранина – півкілограма, яловичина – півкілограма, листя виноградні, свіжа зелень, рис – 100 грам цибулі репчат. – 4 шт. сіль, м'ята, перець.
Рецепт приготування: Листя винограду потримати в окропі 10 хвилин, видалити черешки. Баранину і яловичину перемолоти у фарш, додати в нього цибулю, рис і зелень. Додати перцю, посолити і вимішати суміш.
Загорнути готовий фарш у виноградне листя. Загорнуту долму, штук по 10, нанизати на нитку. Нанизана долма складається в каструлі з перевернутою тарілкою на дні і заливається двома склянками окропу. Вода підсолювати. Після приготування висмикнути нитку.
Ечпочмак
Інгредієнти: м'ясо (свинина, баранина, яловичина, курка) – півкілограма, лук – 200 г, масло сливочн. – 50 грам, картопля – півкілограма, солі – 2,5 чайн. ложки, перцю – 1 чайн. ложку. Щоб приготувати тісто: борошна – 4 скл., яєць – 1 штука, вода – 1 скл., сметани – 2-3 стіл. ложки, масло сливоч. – 4-5 стіл. ложки, кухонної солі – 1 чайн. ложку.
Рецепт приготування: Замісити тісто. Вибране м'ясо нарізати кубиками. Очищену картоплю також порізати на кубики. Цибулю або нарізати або натерти. Всі перемішати, додати перцю, посолити.
Підготовлене тісто поділити на частини, які потім розкачати до діаметра 15 див. Начинку викладати в центр кола і тут же защипывать тісто. Фарш викладати трикутником, відповідно готові пиріжки будуть також мати форму трикутника. Викласти страву на деко, випікати годину при 220 градусах.
Котлетки в духовці
Інгредієнти: Готовий фарш – кілограм, батон – третина від булки, солі – 1,5 чайн. ложки, яєць – 1 шт., ростить. масло – 3 стіл. ложки.
Рецепт приготування страви: Хліб залити водою хвилин на 25. Після вымокший батон викласти на друшляку і трохи віджати від вологи. Змішати з фаршем, сирим яйцем і сіллю. При бажанні в суміш можна додати невелику цибулину, попередньо натерши її. Масу фаршу вимісити і поділити на 10-15 частин. Кожну з них добре відбити і сформувати котлети.
Після цього котлети розкласти на деко і тримати в духовці при рівні 180 град. 20 хвилин. Потім вилити на деко трохи води, половину склянки і залишити котлети в духовці на десяток хвилин.
|