Навряд чи можна уявити святковий стіл без салатів. У кожної господині є свої улюблені і перевірені рецепти, які є її візитною карткою, але і зупинятися на досягнутому не варто. Чому б не розширити меню за рахунок чогось новенького? А якщо це цілих 20 салатиків, то приготувати їх стане набагато простіше. Адже відразу ясно, що його готували, то є рецепт перевірений, і фотографії набагато полегшують завдання в приготуванні. А якщо воно зроблено за всіма правилами фудстайлинга, то тільки при вигляді нього викликається бажання скуштувати чогось смачненького.
1.Салат «котлетка» по-корейськи
Нам знадобляться наступні продукти:
Яловичий фарш – 400 р.; сире яйце – 1шт., морква, червоний перець, огірок – по 1 шт.; соєвий соус – 2 ст. л.; сіль, перець чорний і червоний за смаком, часник – 2 зубчики часнику, оцет – 1 ч. л., соняшникова олія.
Як приготувати:
- яловичий фарш потрібно додати яйце, сіль, чорний перець і дати йому настоятися протягом 15 хвилин. Сформувати з фаршу маленькі котлетки, приблизно розміром з перепелине яйце і обсмажити на рослинному маслі;
- моркву нарізати тонкими пластинками і обсмажити на олії;
- червоний перець ріжемо кільцями, огірок – пластинками. Заливаємо соєвим соусом, оцтом, додаємо дрібно нарізаний часник і червоний перець. Сюди ж додаємо обсмажену моркву;
- додаємо до овочів котлетки і даємо настоятися.
Салат готовий, можна пригощатися!
2. салат з сухариками, кінзою і квасолею
Рецепт за складом продуктів дуже простий, але тут можна придумати невеликі варіації і вийде абсолютно інший смак.
Основні продукти: квасоля, сухарики, кінза.
В якості заправки пісний майонез або соус оливкової олії, соку лимона, порошку, гірчиці, меду, перцю та солі.
З продуктами можна пограти: взяти не баночную квасоля, а зварити самостійно. Сухарики з білого хліба, а можуть з дріжджового. Кінзу можна замінити петрушкою або кропом. Часник для любителів афродизіаків додати або утриматися.
Готуємо швидко і легко: квасоля змішуємо з сухариками, кінзою і заливаємо одним з соусів, за смаком часник і сіль.
Цей рецепт салату підійде тим, хто дотримується посту.
3.Салат з яловичої печінки
Продукти за складом: печінка 250 гр., яйця – 3 шт., дві скибочки білого батона, листя салату, спеції.
В якості заправки використовувати або сметану з майонезом, або бальзамічний оцет в поєднанні з оливковою олією.
Збираємо салат: перший шар буде з листя салату, їх можна збризнути оливковою олією і оцтом. Потім викладаємо засмажені в духовці з батона сухарі. Печінка нарізаємо тонкими довгими пластинками і обсмажуємо на рослинному маслі. Яйця теж ріжемо тонкими скибочками. Готовий салат заправити сметаною або майонезом, або сумішшю оливкової олії з оцтом.
4.Восточный салат з білою квасолею
Інгредієнти: 0,5 склянки білої квасолі, половинка філе філе курки, редька дайкон, пекінська капуста, зубок часнику, соєвий соус столова ложка оцет 0,5 ч. л.
Готуємо наступним чином: квасолю попередньо замочити і відварити до готовності, куряче філе порізати кубиками і обсмажити на соняшниковій олії, пекінську соломку порізати соломкою, редьку натерти на тертці, як на морковчу. З'єднати всі компоненти і заправити сумішшю оцту і соєвого соусу з часником.
5.Теплый салат з брокколі і квасолю в стручках
Компоненти: 2 склянки стручкової квасолі, ½ качана брокколі, оливки без кісточок 10 шт., 2 зубки часнику, 2 ст. л. соєвого соусу, соняшникова олія.
Починаємо приготування з брокколі, відварюємо до напівготовності. Потім на рослинній олії смажимо до золотистого кольору часник. Сюди ж додаємо стручкову квасолю і даємо їй з двох сторін підрум'янитися. Тепер в салатницю викладаємо квасоля, броколі, маслини і заливаємо рештою олією і соєвим соусом. Салат готовий. Цей рецепт стане в нагоді під час посту, простий і в той же час незвичайний за складом.
6.Салат з креветок і мандарин
Досить оригінальний салат, не потребує великих зусиль у приготуванні.
Знадобиться 6 мандаринок, бажано без кісточок; 150 г креветок (можна брати морожені або консервовані); 1 зелене яблуко, 100 г кореня селери, майонез для заправки, солимо і перчимо, якщо є бажання.
Як приготувати: креветки відварити, яблуко очистити від серцевини з кісточками і нарізати невеликими часточками; корінь селери нашаткувати тонкими смужками. В окремій мисочці приготувати соус з соку 2 мандаринок і майонезу. У посуд з прозорими стінками викладаємо на дно зелень. Потім дольки мандаринок, креветки, яблуко, селера. Поливаємо соусом і прикрашаємо креветками.
7.Салат листковий для підвищення гемоглобіну
В його складі печінка 800 г можна брати будь-яку на свій смак, банку зеленого горошку, цибулина, морква – 2 шт., курячі яйця – 4 шт., майонез – 300 г, рослинна олія.
Починаємо приготування з печінки. Її відварюємо в підсоленій воді, поки не буде готова. Окремо варимо яйця і моркву. Смажимо цибулю на олії до золотистого кольору. Печінка натираємо на тертці і викладаємо перший шар. Потім натираємо моркву і змащуємо майонезом. Наступний шар – підсмажену цибулю, зелений горошок і натерті курячі яйця. Знову змащуємо майонезом. Верхній шар знову з печінки. Прикрашаємо солоними огірками, перцем, зеленню.
8.Салат «Лола»
Продукти для салату: куряче філе 2 філе, гриби печериці – 10 шт., 1 цибулина, 3 яйця, сир твердих сортів 100 г, копчена ковбаса – 100-200 г, майонез-3 ст. л.
Етапи приготування: куряче філе відварити і нарізати кубиками. Відварені гриби розділити на 4 частини. Курячі яйця крупно нарізати на 6 частин. Сир натерти на тертці. Ковбасу – тонкими і довгими смужками. З'єднати яйця, куряче філе, гриби і полити олією, щоб просочилися. Перед подачею на стіл додати майонез і ковбасу. Посипати сиром.
9.Салат «Іменинний»
Інгредієнти: 300 г м'яса курки, 6 яєць для приготування млинчиків, цибулина, свіжий огірок, зелень можна цибуля або петрушку з кропом, вершкове масло для смаження, 1,5 ст. л. яблучного оцту, 150 г майонезу.
Приготування: Смажимо млинці з яєць. Збиваємо і отриману яєчну масу у вигляді млинців готуємо. Після того як млинці готові, їх нарізаємо соломкою. Куряче філе відварити і подрібнити. Цибулю нарізаємо півкільцями і маринуємо яблучним оцтом. Огірок ріжеться соломкою, а сир треться на тертці. Всі продукти перемішуються і з'єднуються з майонезом.
10. Салат з папороті
Досить незвичайний продукт, але чому б і його не включити в список різноманітного харчування?
Склад салату: папороть солоний 400 г, 2 морквини, цибулина, червоний перець, 2 ст. л. кунжуту, 2 зубчики часнику, 1 ст. л. яблучного оцту, сіль і червоний перець за смаком.
Етапи приготування: папороть вимочуємо у воді, після цього нарізаємо і тушкуємо на олії. Кунжут підсмажуємо на сухій сковорідці. Цибулю, моркву і червоний перець теж підсмажуємо. Заправляється салат оцтом з червоним перцем.
11. Салат з кульбаб
Корисний салат з листя кульбаби готується дуже легко.
Краще брати молоді листочки десь 100 г. Листя нарізати, додати горіхи волоські або будь-які, які є 4 ст. л. Залити медом 1 ст. л. меду і 3 ст. л. рослинного масла. Тут теж можна взяти на вибір лляна, горіхова , гарбузова, оливкова олія.
12. Салат «Ананас»
Судячи з назви, салат буде мати вигляд схожий на ананас. З продуктів беремо копчену курку 200 г, курячі яйця-5 шт., баночку консервованих ананасів і грибів, сир 250 г, майонез для змащування шарів.
Подрібнюємо компоненти і викладаємо шарами: курка, яйця, гриби, ананаси. Зверху посипаємо тертим сиром і грибами викладаємо вид ананаса. Зелена цибуля буде закінчувати вид салату, і надавати йому природне схожість з ананасом.
13. Салат «Морський ліс»
Інгредієнти: 250 г крабового м'яса або паличок, 400 г броколі, 1 болгарський перець, колір не має значення, 3 варених яйця, майонез.
Як готувати: брокколі відварити в підсоленій воді і розібрати на суцвіття. Яйця, крабові палички, болгарський перець нарізати приблизно однаковими шматочками. Заправити майонезом, дати настоятися. Якщо додати часник, то смак буде більш пікантним.
14. Салат «Хитрий апельсин»
Подається салат прямо в апельсинах. Для цього апельсин розрізається на дві частини і фігурно обробляються його краю у вигляді змійки.
М'якоть апельсина очищається від внутрішніх перегородок. Начинка з курки, свіжого огірка і м'якоті апельсина. Все нарізається і заправляється майонезом. Салат укладаються в апельсинові тарілочки, і подається на стіл.
15. Салат з кальмарами і буряком
Інгредієнти: 700 г кальмарів, 4 буряків середнього розміру, сир твердий 250 г, цибуля 2 шт, майонез, оливкова олія.
Приготування: кальмари відварити в несолоної воді 2 хвилини. Нарізати соломкою. Буряк відварити і натерти на крупній тертці, сир також натерти на крупній тертці. Цибулю нарізати півкільцями і обсмажити на оливковій олії. Все з'єднати і заправити майонезом. Подавати салат красиво в тарталетках.
16. Салат «Креветки під шубою»
Всі звикли до традиційної оселедця під шубою, а як вам ідея з креветками?
Купуємо для салату: 500 г креветок, банку червоної ікри, 4 шт. картоплини і яйця, майонез.
Етапи приготування: креветки відварити у воді зі спеціями і лавровим листом. Розрізати на дві частини. Картопля і яйця відварити і натерти на крупній тертці.
Укладаємо шарами: креветки, картопля, яйця, креветки. Кожен шар змастити майонезом і зверху викласти червону ікру.
Навряд чи такий салат залишить когось байдужим. «Шубка» смачна!
17. Бразильський салат
Склад: це фруктовий мікс з мандаринів, винограду, бананів, яблук і селери. Заправляється майонезом. Фрукти і корінь селери беруться приблизно в рівних обсягах. Виноград без кісточок.
Приготування: яблука і корінь селери нарізати соломкою. Мандарини розділити на часточки. Банани – кружечками. Виноград розділити на бубочки. Заправити майонезом, прикрасити фруктами.
18. Салат з картоплі з кокосовою стружкою
Компоненти салату: 0,5 літра йогурту, 100 г кокосової стружки, 6 шт. картопля, корінь імбиру – 1 ст. л. насіння гірчиці – 1 ч. л., гострий свіжий перець – 1 шт. помідори для прикраси, пряжене молоко – 1 ст. л., гілочки петрушки.
Етапи приготування: у пряжене молоко покласти зерна гірчиці і дати прокипіти. Краще закрити кришкою, тому що зерна будуть лопатися і бризкати. Після того як звуку від «стрибаючою» гірчиці не буде чутно, додати нарізаний гострий перець, натертий корінь імбиру. Йогурт змішати з кокосовою стружкою. Картоплю відварити і нарізати кубиками. З'єднати масло з йогуртів, додати картоплю, посолити. Готовий салат прикрасити зеленню петрушки і помідорами.
19. Салат з горбуші
Склад: банка консервів горбуші, стакан відвареного рису, 3 яйця курячі, зелень, цибулю.
Приготування: горбушу розім'яти виделкою. Яйця, зелень і цибулю дрібно нарізати. З'єднати рибу, яйця, зелень, цибулю і рис і заправити майонезом.
20. Салат з обліпихою
Склад: ягоди обліпихи 100 г, морква 1 шт., цукор і соняшникова олія.
Приготувати його простіше простого: морква сира натирається на тертці, додаються ягоди обліпихи, цукор і заправляється маслом. Цей салат обов'язково повинен бути з маслом або жирної сметаною. Тоді вітамін А засвоїться.
|