Хочу запропонувати дуже корисний рецепт заготівлі калини на зиму. Користуюся ним вже багато років, калина може зберігатися в холодильнику мало не до нового врожаю. Але з ягодами доведеться повозитися, зате скільки разів ви похваліть себе за працьовитість взимку!
Зібрану калину перебираємо, відразу викидаємо зіпсовані ягоди, від зморщених теж користі мало буде. Потім моєму прямо з гілочками кілька разів, і вже чисті ягоди з гілочок обриваємо. Даємо стекти воді. Частина ягід відбираємо, кладемо в каструльку і дерев'яним товкачем розминаємо їх. Тепер потрібно перекласти розім'яті ягоди в друшляк, поставити його на підходящу по діаметру каструлю (бажано, щоб вона була висока) і дерев'яною ложкою починаємо протирати ягоди. Щоб вони краще протиралися, час від часу потрібно струшувати друшляк і підливати воду, яка стікає в каструлю. У підсумку в друшляку у вас повинні залишитися тільки кісточки і шкірка від ягід.
Не викидайте макуха! Складіть його в каструлю, залийте окропом, нехай покипить хвилин 10, додайте цукор за смаком і дайте настоятися. Потім процідіть і приберіть в холодильник. Вийде смачний узвар, а виробництво буде безвідходне.
Повернімося до протертої калині. Її змішуємо з цукром, пропорції підбирайте за смаком. Мені достатньо на літр протертих ягід додати 600 грам цукру, виходить досить солодко. Якщо більше - цукор може перебити смак ягід. Перемішуємо цукор з ягодами, коли він розчиниться, розливаємо по банках, закриваємо кришками і ставимо в холодильник. Дуже скоро калина загусне і перетвориться в неймовірно смачне желе! Ягоди краще збирати після перших заморозків - і смак приємніше, і вітамінів у них більше.
|