Сирна запіканка вважається цілком звичайним, простим і навіть стали звичною стравою, однак дане блюдо цілком можна трохи урізноманітнити надавши йому якусь оригінальність - приготувати двошарову сирну запіканку (нижній шар цілком звичайний, з сиру, а зверху ніжний сметанний шар, який додасть випічці насичений і своєрідний смак). Список продуктів, які потрібні для приготування такої незвичайної сирної запіканки: перший шар - 750 грамів сиру, два курячих яйця, дві столові ложки манної крупи, дві-три столові ложки цукрового піску, одна чайна ложка ванільного цукру, цедра з одного невеликого лимона і дві-три столові ложки родзинок (можна також використовувати в'ялені ягоди - журавлину, вишню, черешню); другий шар - одне яйце, 300 г сметани і одна столова ложка цукру.
Протертий через сито (або ж подрібнений за допомогою блендера) сир слід змішати з яйцями, манкою, додати цукор, ванільний цукор, подрібнену лимонну цедру і попередньо розпарені родзинки (або будь-які цукати за вашим вибором). Отриману суміш потрібно викласти в застелену пергаментом жароміцну форму і готувати при 170 градусах протягом приблизно півгодини. Тим часом необхідно приготувати другий шар: змішати і злегка збити одне яйце, сметану і цукор, після чого вилити його на гарячий перший шар і запікати ще 15 хвилин. Готову запіканку вийняти з форми, остудити до бажаної температуру (можна також подавати запіканку та холодної), порізати на порції і подавати до столу.