Боби урид або чорний маш вирощуються в основному в Індії, де вони культивуються з давніх часів. За змістом білка ці боби в два рази перевершують м'ясо. Це невибаглива багаторічна рослина з розгалуженим коренем, що дає стабільний урожай вузьких стручків циліндричної форми, усередині яких знаходяться боби. Боби вживають в їжу в недостиглому вигляді (стручки) - вони також дуже поживні або дозрілими. Недостиглі стручки смажать або відварюють, смажать або ж використовують дозрілі боби для того щоб з цільного або лущеного насіння робити дав. Боби урид широко використовуються в кулінарії азіатських країн і країн Сходу. Досай, ідлі, папада - у складі цих страв обов'язково присутні боби урид. Дуже популярна в багатьох країнах приправа каррі теж не обійшлася без додавання урида - подрібнені у порошок боби додаються в каррі як сполучний компонент. Дуже корисні проростки чорного маша. Готують їх так само, як і інші проростки - заливають на десять годин водою, потім промивають. Знову вже заливають чистою водою в невеликій кількості, прикривають кришкою так, щоб був доступ повітря, але зберігалася вологість. Приблизно через добу маш проросте і буде готовий до вживання.
|