Для домашньої ряжанки потрібно буде пастеризоване молоко (не тривалого зберігання, звичайне), а ще краще - молоко домашнє. Сметану теж краще домашню брати, але в крайньому разі годиться і магазинна.
Півтора літра молока розливаємо по глиняним горщикам або наливаємо у кастрюлюку з товстим дном. Ставимо в духовку з температурою 160-180 градусів на 2 - 2,5 години. Обов'язково стежте, щоб молоко не кипіло, а мліло, якщо побачите що молоко сильно піниться - зробіть менше вогонь. Загалом, В кінці процесу нам потрібно отримати пряжене молоко, воно повинно стати кремового кольору з рум'яною скоринкою.
Коли молоко буде готове, каструльку дістаємо, даємо молока охолонути до кімнатної температури. Скоринку акуратно відсуваємо вбік, на кожні 400 грам молока додаємо три - чотири столові ложки сметани (чим більше покладіть сметани, тим густіше ряжанка буде). Добре розмішуємо, щоб сметана розійшлася, скоринку кладемо зверху, накриваємо кришкою і залишаємо на кухні на ніч або трохи довше. Якщо в кухні тепло, то до ранку ряжанка стане густою, і тоді її можна прибрати в холодильник щоб добре застигла. Зручніше буде робити ряжанку не у великій каструлі, а в баночках або склянках. Коли размешаете сметану, розлийте молоко по невеликих ємностях і в кожну покладіть шматочок скоринки.
|