Бланшування, це коли овочі або фрукти обшпарюють окропом або кип'ятять кілька хвилин у воді або в соляному розчині з додаванням лимонної кислоти. До речі, бланшувати походить від французького слова бланшир, що означає білити, відбілювати. Деякі овочі треба бланшувати до повної готовності (буряк, морква), тобто просто варити. В залежності від правильності проведення бланшування залежать якість продукту і розміри втрат вітамінів і корисних мінералів Як бланшувати овочі
Овочі, призначені для бланшування, укладають у будь-якого виду друшляк, потім занурюють в киплячу воду. Від занурення холодних овочів температура гарячої води падає і, щоб довести до точки кипіння, її необхідно швидко підігрівати.
Необхідно чітко дотримуватися час бланшування, так як передержанные в окропі овочі (фрукти) швидко розварюються і погіршуються їхні смакові якості, а недодержанные - згодом темніють.
Охолоджують бланшовані овочі, занурюючи друшляк з ними в холодну воду. Ні в якому разі не слідують охолоджувати овочі і фрукти потоком води з водопровідного крана - овочі нерівномірно охолоджуються, вимиваються корисні речовини.
|