На Русі традиція чаювання з'явилася задовго до знайомства з заморським чорним чаєм. В якості заварки використовувалися сушені листя зніту або Іван-чаю, і такий чай був у великій пошані. Його поставляли до імператорського столу і у великих кількостях вивозили закордон. В Європі він отримав назву «російський чай». В даний час кіпрейний чай практично не відомий, промислові заготівлі сировини не проводяться. Його можна покуштувати тільки у справжніх цінителів чаю. Листя збирають під час цвітіння зніту, в липні, але можна збирати їх до вересня. Процес заготівлі зніту досить складний і тривалий. Спочатку листя підв'ялюють, потім вручну скручують між долонями, надаючи форму трубочки. Потім викладають на деко, накривають вологою тканиною і ставлять в тепле місце до появи фруктового запаху. На це потрібно не менше шести годин. Після цього листя дрібно нарізають і підсушують в духовці при температурі 100 градусів 30 - 40 хвилин. Заварювати чай можна не раніше ніж через місяць після просушування. При правильній заготівлі і заварюванні кіпрейний чай не тільки смачний і ароматний, але ще і дуже корисний напій. На відміну від чорного чаю він нормалізує сон, заспокоює нервову систему, знижує підвищений тиск. Допомагає кіпрейний чай при хворобах кишечника, виводить шлаки з організму, знімає головний біль.
|