Своє таке цікаве і гарне назва даний салат отримав саме за оригінальне оформлення готового страви у вигляді чудової маскарадної маски, ну а загадковим цей салатик робить те, що він як би роздільний на дві частини і інгредієнти кожної з цих частин трішки різняться, хоча сам склад страви на подив простий і цілком доступний. Для приготування ошатного і виглядає дуже святково салатику "Загадкова маска" вам знадобляться такі продукти: одна куряча грудка, два невеликих яблука (бажано кислуватих сортів), два звичайних плавлених сирка (це приблизно 200 грамів), одна морква середнього розміру, одна середня буряк, майонез, а крім цього свіжа зелень і зерна граната для оформлення страви.
Для початку потрібно підготувати всі складові для салату: курячу грудку відварити в злегка підсоленій воді до готовності і після дрібно нарізати, моркву і буряк зварити в шкірці, а потім очистити і натерти на самій маленькій тертці, очищені від шкірки і серцевинки яблука і плавлені сирки необхідно натерти на крупній або середній тертці. Далі вже можна формувати салат і для додання йому форми маски на плоске блюдо слід покласти два невеликих стаканчика (вони будуть виконувати роль прорізів для очей нашої масочку), а потім викладати навколо них шарами продукти надаючи їм відповідну форму. Першим шаром, який, як і всі інші, потрібно промащувати майонезом, йде куряче м'ясо, другим - плавлений сирок, потім шар яблук і знову трохи майонезу, а потім одну частину салати викладається терта морква, а на другу буряк. Коли салатик буде готовий, стаканчики необхідно акуратно прибрати, а отриману маску прикрасити гранатовими зернятами і гілочками свіжої зелені.