Чорноплідну горобину в сирому (свіжому вигляді) мало хто любить, ця ягода дуже терпка і трохи нудотно на смак. Зате варення з аронії (так називається чорноплідна горобина) виходить дуже смачне. Інгредієнти: ягоди чорноплідної горобини в обсязі один кілограм, пів кілограма цукру, грамів двісті фільтрованої води, один лимон (від лимона нам знадобиться цедра і лимонного соку п'ятдесят грам). З лимона треба зняти цедру одного довгою смужкою, воду змішати з цукром і соком лимона, вкласти цедру. Варимо сироп хвилин п'ять. Ягоди промиваємо і сушимо, сиропом заливаємо, даємо постояти ягід в сиропі годин шість - сім. Через це час варення треба проварити хвилин двадцять, потім смужку цедри можна вийняти, а саме варення по банках стерилізованим розкласти. У процесі варіння варення з аронії можна будь-ягідний влити лікер, а цедру, до речі, можна натерти на тертці і дрібно залишити варення. Зберігати таке варення можна в коморі, це якщо ви будете влаштовувати металевими кришками банки. Якщо зберігати в холодильнику, то можна пластмасовою кришкою закупорювати.