Ваги є не в кожної господині, і продукти ми нерідко відміряє «на око». Але іноді потрібна точність, наприклад, рецепти випічки борошно указується у грамах, і якщо покласти менше або більше, то випічка може бути зіпсована. Як уникнути помилки і точно зважити борошно без ваг? Ваги може замінити звичайна кухонна начиння - банки, склянки, каструлі, ложки. Але потрібно пам'ятати, що є різниця між вагою і об'ємом. Зачерпніть борошно їдальні або чайною ложкою. Злегка потрясіть, щоб зайва гірка обсипалася і залишилася акуратна гірочка. В столовій ложці з такою гіркою буде 25 грам борошна, у чайній - 10 грам.
У звичайному гранчастій склянці з обідком рідини міститься 250 мл Але борошна буде менше. Насипайте в стакан борошно ложками, не втрясаючи і не утрамбовувавши. У заповненому до обідка склянці буде 160 грам борошна. Якщо насипати борошна до краю (врівень з краєм), то вага збільшиться до 180 грам. Якщо у вас стакан об'ємом 200 мл, то в ньому буде близько 130 грам борошна.
Коли потрібно зважити велика кількість борошна без ваг, допоможе каструля. Візьміть дві каструлі, щоб одна містилася в інший. В меншу покладіть пакет цукру чи крупи, вага продукту повинен бути відомий (наприклад - кілограм цукру). Поставте каструлю з цукром в порожню каструлю і акуратно налийте у велику посуд воду до краю. Тепер вантаж виймайте і заповнюйте маленьку каструлю борошном. Як тільки вода знову підніметься до краю, кілограм борошна буде отвешен.