Як журавлина використовується в народній медицині?
Ягоди журавлини в народній медицині використовуються з давніх пір. У журавлині велику кількість вітамінів, багато органічних кислот, є фруктоза і глюкоза, пектинові речовини, мінеральні солі. Такий унікальний склад і співвідношення корисних речовин і зробили журавлину дуже популярним засобом у народній медицині. Журавлиною лікують багато захворювань. Народні цілителі змішують журавлинний мед з розтертими ягодами журавлини і обробляють пролежні. Якщо просто жувати ягоди журавлини і розминати їх мовою про десна, то це буде відмінною профілактикою пародонтозу. Холодний журавлинний кисіль діє як чудовий природний сечогінний засіб, безпечне для організму. В теплому вигляді журавлинний кисіль вважається одним з кращих потогінних засобів. Сироп з журавлини і журавлинний морс популярні як вітамінні напої при різних захворюваннях. Таке зілля дають при кашлі, ангіні, підвищеному тиску. Відомі жарознижувальні та знеболювальні властивості журавлинного соку, а якщо сік змішати з медом, то вийде ефективний засіб для відновлення сил після хвороби. Збирають журавлину не раніше вересня, коли настануть перші заморозки або у весняний період після сходу снігу. Перезимували під снігом ягоди журавлини втрачають частину корисних речовин, але вони більш приємні на смак.