Шафран вважається найдорожчою спецією, і перш, ніж купувати такий цінний інгредієнт, потрібно дізнатися, як його використовувати. Висока ціна шафрану пояснюється тим, що квітки цієї рослини збирають вручну, і щоб отримати кілограм шафрану, треба перебрати сотні тисяч квіток. Шафран має специфічний гіркуватий і дуже пряний смак, злегка пекучий. Додають його в рибні та прозорі супи з м'яса, запіканки у бульйони і м'ясні страви, страви з птиці, плов, тісто. Продається шафран у вигляді порошку дуже інтенсивного жовтого кольору з характерним запахом. Кладуть його в блюдо в дуже малих кількостях. Для того, щоб точно відміряти необхідну кількість шафрану, користуються спеціальною ложечкою на 1-2 мл або кладуть його «на кінчику ножа», не більше.
Порошок додають у вже готову страву і дають йому час ввібрати аромат спеції. Хвилин через п'ять після того, як додали шафран, їжа набуває красивий золотистий колір, приємний аромат і пікантний смак. Шафран використовують і як натуральний харчовий барвник для підфарбовування лікерів, сирів, вершкового масла. Але спочатку рекомендується випробувати його на невеликій кількості продукту, оскільки ця спеція досить примхлива і не завжди розчиняється так, як потрібно. В кондитерських виробах шафран застосовують як ароматизатор. Взагалі ж радять шафран додавати в їжу не в порошку, а спочатку прожарити його, потім залити молоком і тільки потім додавати в їжу.