Бальзамік багато хто помилково вважають оцтом. Між тим, це не зовсім оцет, а швидше соус, приправлений різними травами, ароматами. Роблять бальзамік тільки з перезревшего білого винограду і витримують не менше п'яти років. Причому, не в підвалі, як вино, а на горищі. На смак бальзаміку впливає і деревина, з якої зроблена бочка, і трави, які додавалися в процесі дозрівання, і умови, в яких дозрівав соус. Хороший бальзамік має пройти не менше дванадцяти циклів річного нагрівання і зимового охолодження, і тільки після цього йому дозволено потрапляти на прилавок, а потім і на стіл. Виробництво нескладне, але витратний і тривалий - з ста кілограмів винограду виходить всього три літри бальзаміку. Відповідно, ціна цього бальзаміку не може бути низькою. Пляшечка 12-річного бальзаміку коштує близько ста євро, а бальзамік з витримкою більше 25 років вважається вишуканим делікатесом і продається тільки на аукціонах. Останнім часом почалося «масове» виробництво бальзаміку, його роблять зі звичайного винного оцту за смаком він, звичайно, поступається оригіналу, але має незаперечну перевагу - невисоку вартість. Саме його і можна побачити на полицях супермаркетів.
|