Ягоди журавлини набагато ефективніше аптечних вітамінів, в ній ідеально збалансовані корисні речовини, які легко засвоюються організмом. Найкорисніша журавлина в свіжому вигляді, але заморожена або мочена їй поступаються незначно. Зі свіжих або заморожених ягід можна приготувати багато корисних і смачних страв. При найменших ознаках застуди діставайте ягоди журавлини і приготуйте журавлинний морс. На 500 грам журавлини знадобиться 6 - 7 склянок кип'яченої води кімнатної температури) і 300 - 400 грам цукру. Журавлину попередньо потрібно перебрати, видалити листочки, гілочки і промити. Скласти в каструлю, розім'яти дерев'яним товкачем, додати склянку води. Розмішати, кашку перекласти в марлю (її скласти в декілька шарів) і віджати. Зручніше і швидше це робити невеликими порціями. Макуха знову покладіть в каструлю, влийте склянку води і знову відіжміть. Так само і в третій раз. Одержаний сік розведіть кип'яченою водою до бажаної концентрації і додайте цукор. Такий морс в осінньо - зимовий період бажано пити кожен день для профілактики простудних захворювань. В якості смачного і корисного десерту можна приготувати журавлину, протерту з яблуками. Береться порівну яблук і журавлини (одна частина) і в два рази більше цукру (дві частини). Якщо у вас журавлини і яблук буде у загальному кілограм, то цукру знадобиться два кілограми. Яблука очищаються від шкірки, натираються на дрібній тертці. Журавлина розминається дерев'яної толкушкой і протирають через друшляк або сито, щоб відокремити шкірку. З шкірки потім можна зробити вітамінний напій з додаванням відвару шипшини і меду. Змішати журавлину з яблуками, додати цукор. Добре перемішати дерев'яною ложкою і залишити в теплі, щоб цукор розтанув. Потім розкласти в невеликі скляні баночки, щільно закрити кришкою і зберігати в холодильнику. З журавлини можна приготувати чудовий соус до страв з м'яса. Важка білкова їжа з таким соусом засвоюється швидше і легше, кислуватий смак соусу підвищує апетит. На 500 грамів журавлини потрібно склянку цукру і дві чайних ложки крохмалю. Журавлину залити склянкою води і варити на невеликому вогні, поки ягідки не почнуть лопатися. Ягоди розім'яти, протерти через сито. М'якоть журавлини разом з рідиною ще раз довести до кипіння, влити розведений холодною водою крохмаль. Соус можна подавати як гарячим, так і в холодному вигляді.
Рецептів на основі журавлини дуже багато і ще більше рецептів з додаванням журавлини. Вона гарна і з м'ясом, і випічці, з неї роблять мармелад і варять варення.