Використовувати в кулінарії прянощі і спеції люди почали ще з найдавніших часів, справедливо вважаючи, що вони вигідно підкреслюють і безперечно покращують смакові якості різних кулінарних виробів і страв, а також надають їм неповторний аромат. Крім цього, багато прянощі ще й надають певну користь людському організму, покращуючи травлення і знищуючи шкідливі бактерії, які можуть зберігатися в пище.При цьому помічено, що різні види приправ можуть чудово поєднуватися з одними продуктами або стравами і зовсім не підходити для інших, так що кожній господині бажано дізнатися, до чого підійде кожна з прянощів. Приміром, до м'яса і м'ясних страв чудово підійдуть чорний і червоний перець, а також кмин, майоран, орегано і куркума, ну до рибі краще додавати білий або запашний перець, перець чилі, лавровий лист, імбир, чебрець, коріандр, кріп. Для приготування страв з птиці або дичини більше всього підійдуть чебрець, майоран, базилік, розмарин і червоний перець. В овочеві страви теж цілком можна додати деякі з приправ: до картоплі - куркуму і коріандр, до капусти - фенхель і кумін, до страв з бобових - імбир і перець. У випічку зазвичай додають такі приправи, як кориця, імбир, кардамон, аніс, кунжут, ваніль, гвоздика.
|