Крутони - маленькі скибочки або кубики з білого або висівкового хліба, які використовують як один з компонентів овочевих салатів або тостів. Готують їх з різними ароматами, прянощами, спеціями, сіллю, намазки. Крутони можуть бути злегка підсушеними або обсмаженими в маслі або на сухій сковорідці. Для приготування салатних крутонів підійде білий або висівковий хліб. Найпопулярніші розміри крутонів - це кубики зі сторонами по півтора сантиметра. Нарізану таким чином хліб перекладають у глибоку миску або салатник, збризкують рослинним або оливковою олією, посипають сіллю, спеціями, приправами, можна додати сухі трави, чорний мелений перець. Добре перемішують руками, так, щоб кожен шматочок був покритий і маслом і спеціями. Духовка повинна бути розігріта до 160 - 170 градусів. Крутони перекладаються на деко, підсушуються в духовці 15 хвилин до світло - золотистого кольору. Готові крутони потрібно остудити на решітці і відразу ж заправляти салат.