Чим сир жирніше, тим він корисніший і смачніший. Але для малюків необхідно робити сирок з невеликим відсотком жирності. Як визначити жирність сиру, якщо його приготували в домашніх умовах? Якщо сир робите самостійно на молоці, то для визначення процентної частки жиру в майбутньому сирі зважте молоко і розрахуйте кількість жиру на його вагу. Якщо жирність молока невідома, поступите таким чином. Незбиране молоко містить від 3,2 % жирності і більше. Візьміть високий і вузький склянку, налити молока на висоту 10 см, відмірюючи строго лінійкою. Через 5-6 годин від молока відокремляться вершки, візьміть ту ж лінійку і виміряйте висоту вершків. Кожен міліметр вершків дорівнює 1 відсотку жирності молока. З одного обсягу молока виходить сиру вдвічі менше, але процентна частка жиру в сирі подвоюється. Таким чином, якщо у вас 1 літр молока, то з нього ви отримаєте тільки 500 гр. сиру. Якщо молоко було 3-процентним, сир буде 6-процентним і так далі. Дана схема підходить, якщо відома початкова жирність молока.