Зелень змієголовника використовують у свіжому, так і в сушеному вигляді. Але слід знати, що щіпка зелені дає настільки сильний смак і аромат, що перебиває всі інші прянощі, тому використовувати змієголовник треба дуже обережно, щоб не «переборщити». Свіжі та сушені листя змієголовника використовують у приготуванні трав'яного оцту, вермутів, особливо в поєднанні з м'ятою. Ним ароматизують квас, компот, чайні напої, додають в домашнє варення і консервацію - солоні томати, кабачки, патисони, огірки. Змієголовник відмінно поєднується з багатьма спеціями і прянощами. Наприклад, для маринування використовують поєднання гарбуза сушеного змієголовника з гвоздикою і корицею, а суміш з його свіжих листя, фенхелю, анісу і естрагону відмінно доповнить сметанний соус або йогуртовий соус (особливо якщо соус призначений для смаженої риби, баранини або салатів). Щоб присмачити м'ясний фарш або смажену печінку, сушений змієголовник розтирають з чебрецем і майораном. Його додають в гарячі супи і страви з м'яса і риби (в розсольник, рибний бульйон), свіжі листя йдуть у літні салати, а сушеним змееголовником приправляють домашні ковбаси. При правильному зберіганні змієголовник зберігає свій аромат дуже довго.