Звичайно ж ми більше звикли, що пастернак використовується в більшості випадків в якості ароматної і пряної приправи, але не варто забувати, що цей корисний коренеплід може використовуватися точно таки же чином, як і всі інші овочі і стати основою дуже апетитного і смачної страви, яке, крім усього іншого, ще й дуже корисною закускою. А для того, щоб приготувати запечену пастернак по цьому рецепту вам будуть необхідні складові за наступним списком: 800 грамів пастернака, 100 грамів будь-якого сиру твердих сортів, 100 мл бульйону (овочевого або курячого), 50 грамів вершкового масла, дві столові ложки свіжовичавленого лимонного соку, вода, близько двох столових ложок пшеничного борошна, одна чайна ложка меленого мускатного горіха, сіль і мелений білий перець.
Готується це блюдо досить просто і весь процес не займе багато часу. Пастернак слід очистити (слід зрізати шкірку разом з жорсткими верхнім шаром) і після цього порізати на пластинки-скибочки товщиною приблизно в один-півтора сантиметри. У каструльці довести до кипіння два літра води, додати в нього одну чайну ложку солі, сік лимона, а також борошно, потім викласти туди скибочки пастернака і варити близько п'яти хвилин на сильно вогні. У глибокій сковорідці або сотейнику потрібно розтопити вершкове масло і перекласти туди варений пастернак, попередньо відкинувши його на друшляк, щоб стекла вся рідина. Вміст сковороди приправити мускатним горіхом, перцем і сіллю і тушкувати на помірному вогні ще п'ять хвилин, а потім перекласти пастернак в невелику жароміцну форму шарами, полити його залишився після смаження маслом і посипавши дрібно натертим сиром, відправити в гарячу духову піч на 15 хвилин.
|