Таким незвичайним для нас словом "тіан" на півдні Франції називають традиційний посуд з глини у вигляді широкого горщика і точно так само називається і страви з овочів, які в таких горщиках готуються - в даному випадку пропонується рецепт тіана, у якому разом з іншими овочами використовується бринза і ароматний базилік. Блюдо виходить дуже апетитним на вигляд, смачним і ситним, а головне незвичайним для нашого столу. Отже, щоб приготувати такий тіан вам буде потрібно: два середніх баклажана, 200 грамів бринзи і стільки ж жирних вершків, половина пучка свіжого базиліка, два великих помідора, два зубчики часнику, 60 грамів волоських горіхів, 100 грамів вершкового масла і 100 мілілітрів оливкової, а крім цього сіль, мелений перець (краще білий), одна чайна ложка суміші прованських трав і маленька щіпка цукрової пудри.
Спочатку можна приготувати начинку тіана: підготувати бринзу порізавши її середнього розміру шматочками і замочивши спочатку на пару хвилин в гарячій, а потім хвилин на 10 в холодній воді, після чого перемолоти за допомогою блендера з додаванням двох столових ложок оливкової олії. Далі обережно змішати бринзу зі збитими в густу піну вершками і додати спеції (у тому числі і трошки цукрової пудри), а також дрібно нарубані волоські горіхи і подрібнену зелень базиліка і ретельно перемішати масу. Баклажани вимити і нарізати тонкими довгастими пластинками, засипати їх сіллю і залишити на кілька хвилин, а після цього промити, обсушити і злегка посипати перцем. Часник також порізати пластинками і обсмажити на розігрітому на сковороді олії, після чого вийняти і на цьому ж маслі обсмажити скибочки баклажанів з обох боків до утворення рум'яної скоринки. Викласти засмажені баклажани на паперовий рушник, щоб стік зайвий жир і потім застелити ними дно і бічні стінки горщиків таким чином, щоб можна було викласти всередину масу з бринзи, а зверху прикрити краями баклажановых смужок. Відправити горщики з тианом в холодильник на кілька годин, а потім викласти їх вміст на тарілку і прикрасити нарізаними помідорами і зеленню, злегка полити олією і подавати до столу.
|