Главная » Статьи » Рецепти |
Що приготувати на обід
>Народна мудрість говорить: «Сніданок з'їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові». Виходить, що обід – це серйозний і відповідальний захід, і розділити його треба з одним, тобто не вдарити обличчям в бруд, приготувати щось смачненьке і поживне. Якщо оцінювати калорійність їжі в обідній час, то виходить, що на обід готується відразу кілька страв. Це обов'язково перше, воно ж рідке блюдо: суп, борщ, щі. Потім друге: гарнір, м'ясо, салат. Завершує бенкет десерт і компот. Якщо це будній день, коли члени сім'ї перебувають на роботі, то обід зміщується ближче до вечора і по витраченому часу на приготування страв прагне до мінімуму. Коли мова йде про обід у вихідний день, то як раз на нього можуть бути запрошені друзі і близькі родичі, тут і доведеться потрудитися. Почнемо готувати обід з перших страв: 1.Борщ в горщиках Його особливість в тому, що використовується відразу три види м'яса і, власне, спосіб приготування, за рахунок чого розкриваються компоненти борщу, поміщені в горщик. По суті, виходить готування в російської печі. З продуктів беремо: м'ясо на кісточці для бульйону: по 200 г свинини, курки, яловичини; 2 буряків, по 1 цибулині і моркви, 50 г сала, 4 зубки часнику, по 2 ст. л. оцту і томатної пасти, 1 ч. л. борошна, сіль, лавровий лист. Починаємо готувати з бульйону. Варимо в каструлі з кісточки з м'ясом бульйон. Очищаємо сирий буряк і нарізаємо соломкою, можна натерти на тертці з великим перетином. Потім буряк перекладаємо на сковорідку, наливаємо оцет, трохи води і при закритій кришці тушкуємо до готовності. Перед закінченням додаємо томатну пасту. Моркву і цибулю очищаємо і нарізаємо, теж обсмажуємо, а в кінці додаємо борошно. Сало перетираємо з часником. М'ясо нарізаємо кубиками. Викладаємо в горщики всі продукти в рівних частках, заливаємо бульйоном і відправляємо в духовку на 1-2 години. Подавати борщ можна прямо в горщику, додавши сметани, або перелити в тарілку. 2.Лагман Це блюдо частіше готують представники Сходу, але і у слов'ян воно займає почесне місце. Плюс лагмана полягає в тому, що він одночасно може бути як першим, так і другим блюдом. Отже одним рецептом можна вбити двох зайців, а байдужих до лагману людей складно знайти. Неправильно приготований плов перетворюється в рисову кашу з м'ясом, точно так само можна сказати і про лагмане. В ідеалі локшина готується самостійно, але зараз є можливість купити готову локшину для лагмана та у магазині. Вона може продаватися у вигляді витягнутих «макаронин» або закручена у вигляді гнізд. У різних народів є свої національні особливості готування лагмана, відмінність у використанні спецій, м'яса та овочів. Як приготувати локшину: для тесту береться 4 склянки борошна, 3 яйця, 100 мл рослинного масла, щіпка солі і соди. В окремій мисочці збиваємо яйця з сіллю і содою до утворення піни. Потім додаємо борошно і вимішуємо. Щоб тісто не липло до рук, в миску наливаємо воду і сіль, і поки вимішуємо, змочуємо руки. Готове тісто залишаємо дозрівати на столі. Потім ділимо на невеликі кульки, руки рясно поливаємо рослинним маслом і розкачуємо тонкі смужки по 0,5 див. локшина Вариться до 4 хвилин. Зберігається в окремій каструлі. Соус для лагмана готується з 400 г баранини або яловичини, по 2 штуки цибулини, картоплі, моркви, болгарського перцю, помидорин, зубків часнику. З овочів можна брати те, що є: гарбуз, баклажани, редька, ріпа, капуста. З спецій продають готові суміші для лагмана або збирається чебрець, коріандр, зіра, червоний і чорний перець, бадьян. Як готувати соус: для цього знадобиться казан. У ньому до кипіння розігрівається рослинне масло або баранячий жир. М'ясо нарізати дрібненькими шматочками, тим менше, тим краще і обсмажується. Всі овочі очищаються і шинкують. Поступово додаються для смаження цибуля, морква, перець. Заливається водою і гаситься. В кінці додається картопля. Помідори натираються на тертці і додаються спеції з часником. Перед подачею на стіл в окрему глибоку тарілку викладають локшину і поливають м'ясним соусом, посипають зеленню. В якості другої страви можна приготувати фарширований перець. Начинка може бути різною. 3.Фаршированный перець з рисом і м'ясом Інгредієнти: на кілограм перцю болгарського півкіло м'яса яловичини або свинини, склянка рису, дві цибулини, одне яйце, томатна паста 750 мл, води 500 мл, сіль, лавровий лист, зелень, сметана 200 мл Приготування: болгарські перці очистити від насіння. Можна акуратно зрізати шапки перців або натиснути всередину на плодоніжку. Перекрутити м'ясо на м'ясорубці, змішати з нарізаною цибулею, яйцем. Рис відварити до напівготовності і додати у фарш, посолити. начинити Перці фаршем, покласти в каструлю, щоб при варінні фарш не випав. Налити води і додати томатну пасту зі сметаною. Варити 1 годину. 4.Фаршированный перець з грибами і рисом Інгредієнти практично ті ж, але м'ясо замінюється грибами. На 12 болгарських перців йде по 300 грамів рису і печериць, 2 цибулини, петрушка, чорний мелений перець, сіль. Приготування: цибулю і гриби очистити, дрібно порізати і посмажити на рослинному маслі. Рис відварити до напівготовності. Перець очистити і нафарширувати сумішшю рису і грибів. Тушкувати на повільному вогні 40 хвилин. Подавати зі сметаною. 5.Перец, фарширований гречкою Відноситься до дієтичних страв. На 6 болгарських перців йде по 2 штуки моркви і цибулі, склянка гречаної крупи, зелень, сіль, рослинне масло. Перець підготувати для фарширування. Гречку краще залити водою ввечері, а вранці за пару хвилин вона буде готова, тому що за ніч розбухне. Моркву і цибулю підсмажити на олії. З'єднати компоненти фаршу і начинити перці. Тушкувати 20 хвилин. 6. Печінкові котлети Компоненти: на півкіло печінки йде одне куряче яйце, сіль і їдальня ложка борошна. Приготування: печінка перекрутити на м'ясорубці, можна ще додати цибулі і відразу з ним подрібнити. Додати яйце і борошно з сіллю. Маса вийде як на густі оладки. Викладати на сковорідку ложкою готову масу і смажити з двох сторін. Котлети можна з'єднати сумішшю часнику і майонезу. Тоді вийде маленький печінковий тортик. Якщо страви щільні і насичені з м'ясом, гарніри з картоплі і рису, то салати повинні бути легкими, заправлені рослинними маслами, а не сметаною і майонезом. Це можуть бути помідори з листям салату, зеленню і часником з цибулею. Салати з капустяної, зеленим горошком і рослинним маслом. Замість солі полити лимонним соком. Завершує обід компот і випічка. 7.Компот готується з фруктів Вони можуть бути свіжими, у вигляді сухофруктів і заморожені. На 1 літр води йде 150 – 200 г цукру. Якщо фрукти кислі (вишня, червона сморода, то кількість цукру збільшується до 300 м). Фрукти нарізати рівними шматочками. Розморожувати фрукти не треба, а відразу варити. Компот не повинен кипіти довго, щоб не губилися вітаміни. Сухофрукти краще замочити на всю ніч, а вранці промити і відварити за 5 хвилин. Ідеально компот із сухофруктів запарювати в термосі, а замість цукру додати мед, але тільки не в гарячий компот. Після варіння дати компоту настоятися 12 годин. Так як випічка теж вимагає порядком тимчасових витрат, то простіше приготувати печиво або пиріг, або торт без випічки. 8.Кокосовое печиво Інгредієнти: 3 яєчних білка, 100 г цукрової пудри, 1 стакан кокосової стружки і борошна. Приготування: білки збити з цукровою пудрою. Акуратно додати кокосову стружку і борошно. Чайною ложкою викласти масу на деко, випікати 15 хвилин. 9.Банановые кульки Інгредієнти: 2 банана, 4 пачки печива 250 р, половина банки згущеного молока, 100 г шоколаду або кокосової стружки, 5 ст. л. молока. Приготування: печиво подрібнити до стану дрібної крихти. Додати згущене молоко і молоко. З отриманого тіста сформувати кульки, в середину яких покласти шматочок банана або мармеладу, горіха. Кульки обваляти в кокосовій стружці або в тертому шоколаді. 10. Шоколадний кекс 200 г маргарину розтопити в мисці або на сковорідці. Додати до маргарину 100 мл молока, 300 г цукру і 4 ст. л. какао. Дати цій масі закипіти, потім остудити. Додати туди 3 яйця, 2,5 склянки борошна, 0,5 ч. л. соди погасити оцтом. На свій розсуд додати горіхи, родзинки, інші сухофрукти. Кекс викласти у змащену маслом форму і випекти в духовці. Готовність кексу перевіряється дерев'яною паличкою або сірником. кекс Зверху полити шоколадною глазур'ю, яку зварити з 0,5 склянки цукру, 3 ст. л. какао та молока, 50 г маргарину або вершкового масла. | |
Категория: Рецепти | | |
| |
|
|
|
Всего комментариев: 0 | |