Вже ось-ось настане глибоко шанований усіма православними свято світлого Христового Воскресіння, на який за традицією прийнято готувати і їсти пасху. От тільки більшість з нас завжди вважали великоднем випічку, яку слід називати великодньою паскою, ну а справжня традиційна паска насправді готується на основі сиру - саме її рецепт і наведений у даній статті. Щоб приготувати сирну паску вам будуть потрібні такі складники: один кілограм сиру (краще взяти сир пожирніше), одна пачка вершкового масла, п'ять курячих яєць, приблизно 200 грамів цукрового піску, одна чайна ложка ванільного цукру, 400 мл вершків, а також по 100 грамів родзинок, цукатів і будь-яких горіхів по вашому смаку і вибору.
Сир попередньо необхідно протерти через сито або пропустити кілька разів через м'ясорубку, після чого змішати з м'яким вершковим маслом кімнатної температури. Курячі яйця слід збити з цукровим піском, перелити отриману суміш в каструльку з товстим дном, додати ванільний цукор і вершки, а потім на зовсім невеликому вогні довести все це до кипіння і загустіння, постійно помішуючи суміш. Цукати і горіхи потрібно дрібно (але не занадто) нарубати, родзинки ретельно промити і змішати з сирно-масляною масою. Далі туди ж додати вже злегка остигнула яєчну суміш і перемішати до однорідності. Форму для паски потрібно застелити складеною в кілька шарів марлею, викласти в неї всю підготовлену масу, краї марлі загорнути, а зверху поставити гніт. Форму разом з вантажем треба прибрати в холодильник щонайменше на 12 годин, ну а після вже готову сирну паску перевернути на плоске блюдо і прикрасити за бажанням.
|