Мурайя, більше відома як лист каррі - це пряні листочки чагарнику Murraya koenigii. За зовнішнім виглядом вони нагадують дрібні лаврові листочки. Назва «каррі» з'явилося у цієї рослини завдяки британцям. Це вони назвали ароматні листочки «curry leaf» - листя каррі - так як були впевнені, що саме їх індійські кухарі додають у свої секретні пряні суміші. Дійсно, мурайя володіє приємним, збуджує апетит аромат з нотками шавлії, червоного перцю і петрушки. У Південній Індії і на Цейлоні їх додають в багато страви - супи, овочеві страви, страви з круп. Деякі готові суміші, якими користуються індійські кухаря, містять листя каррі, але це радше данина традиції, так як в сушеному вигляді вони втрачають аромат протягом декількох днів і не дають ніякого смаку. Цінуються листочки мурайи тільки поки вони свіжі, але дістати їх не так просто. В Індії ці листочки називають «каррі-пата» або «митха-ним» або протсто «ним». Обсмажують їх свіжими в топленому маслі поки листочки не стануть хрусткими, потім виймають і використовують тільки масло, впитавшее чудовий аромат.
|