Бур'яни завдають чимало клопоту. Вони пристосовуються до важких умов, що їм не потрібен полив, добрива, ростуть повсюдно, і варто лише залишити грядки без уваги, вони швидко заростуть бур'янами. Але серед злісних бур'янів є і корисні, які використовуються в кулінарії. Ось деякі з них: Пижмо. Відома як лікарська рослина, але виявляється, це велика підмога і консервуванні. Пижмо можна застосовувати для ароматизації дерев'яних бочок для соління або зберігання овочів. У неї не тільки приємний аромат, пижмо ще й чудово дезінфікує бочки. Але в кулінарії з пижмою потрібно бути обережніше. Її квітки містять отруйні речовини, тому застосовують пижмо в обмежених кількостях. Для приготування ароматної приправи 200 грамів висушених квіток пижма потрібно розмолоти в порошок і змішати з 5 грамами червоного перцю. використовувати за смаком. 20 грам такої приправи достатньо для заправки 500 грам тушкованих овочів, супу, щів, борщу. Медуниця. З молодих листя медунки можна приготувати чудовий вітамінний салат. Змішайте в рівних кількостях терте яблуко, буряк і молоде листя медунки (нижні). Заправте майонезом, кропом, кмином - салат готовий. Листя медунки додають до салатів з квашеної капусти, ранньої весняної зелені, моркви, в супи і тушковану рибу.
Лопух великий. Коріння лопуха можна використовувати в перших стравах замість картоплі, з нього готують котлети, пюре, смажать, запікають. Якщо коріння висушити і перемолоти на борошно, то її можна додати в дріжджове тісто.