Соєвий соус - універсальна приправа до страв китайської та японської кухні. Але його нерідко додають і інші страви, єдиним мінусом цього соусу може бути зайва солоність. Тому перед вживанням соєвий соус краще розбавляти. Як правильно це зробити? Перш ніж додавати соєвий соус в миску, визначте його концентрацію і спробуйте на смак. Хороший соєвий соус повинен бути темно-коричневого кольору, непрозорим, мати характерний яскраво виражений смак. Такий соус необхідно розвести рідиною, інакше страва може бути безнадійно зіпсований. Весь обсяг відразу не розводьте. Відміряйте стільки соусу, скільки вам потрібно на два дні, якщо розвести весь обсяг, то соус може швидко закиснути. Зберігайте розведений соус в холодильнику в закритій пляшці. Розводять соус до потрібної концентрації (визначається на смак). Якщо потрібен соус більш солоний, то розведіть його в пропорції 1:1. Розбавити його можна звичайною холодною водою (на частину соусу стільки ж води).
Для більш легкої концентрації соус розбавляється в пропорції 1:2 (на одну частину соєвого соусу дві частини води). Розводити соус можна до будь-якої концентрації і прозорості.
Якщо використовуєте в приготуванні страв соєвий соус, то, навіть коли він буде розведений водою, спочатку додайте соус, потім спробуйте і підсолити їжу. Можливо, що сіль взагалі не знадобиться.