Главная » Статьи » Рецепти |
У чому основні принципи харчування китайської кухні і відмінності від європейської?
У китайській кухні давня історія і дуже багаті традиції. У Китаї до їжі ставляться з повагою. Китайці люблять поїсти, навіть з насолодою, але незважаючи на це, вони воздержанны в їжі і вважають обжерливість ознакою поганого вдачі. Китайська приказка говорить: «Для життя необхідні сім предметів: дрова, масло, сіль, соя, оцет, чай і рис». Кількість страв китайської кухні величезна! При цьому у кожної страви своє неповторне назву. у Китайців назва страви повинна збуджувати бажання покуштувати його. На думку китайців, погано приготоване блюдо - це злочин, тому вони підходять до приготування їжі особливо ретельно. Кухар повинен мати «тяньцай», тобто володіти кулінарним талантом. Чим же відрізняється китайський стіл від європейського? Практично всім, починаючи з страв і кінчаючи сервіровкою. Китайці їдять з піал, а не з тарілок. Замість виделок і ложок вони використовують палички. Однак ложками вони теж користуються, але рідко. І часто вони зроблені з порцеляни. Якщо у російського народу всьому голова, хліб, то у китайців - це рис. Без нього не обходиться жодна трапеза. Китайці готують розсипчасту кашу (фань) або дуже рідку (фамичжоу). Обов'язковим елементом на столі вважається риба або м'ясо, причому в малій кількості. Крім цього на стіл ставлять свіжі та тушковані овочі, приправу з бобів сої з прянощами, якою поливають рис. В кінці трапези в піалі подають бульйон, який не їдять ложкою, а п'ють. Правильно нарізати і правильно обсмажити - два основних секрету китайської кулінарії. Китайське блюдо складається з маленьких шматочків, так його зручно їсти. Китайці їдять не кваплячись і потроху, насолоджуючись трапезою. У китайців понад 100 сортів чаю з індивідуальними смаками і назвами. Крім традиційного чаю, вони п'ють чай з бутонами жасмину, троянди, османтуса, інших квітів і трав. Китайці люблять чай і вживають його по кілька разів в день. На відміну, скажімо, від нас, розбавляючих заварку окропом, китайці заварюють чай в інших пропорціях і п'ють його, не розбавляючи водою. Вони не кладуть в чай цукровий пісок і не їдять вприкуску солодощі, щоб не «відбивати» аромат і неповторний смак чаю. Для приготування чаю використовується спеціальна вода, посуд використовують фарфоровий або керамічний. При цьому чай не втрачає своїх смакових якостей і цілющих властивостей. Чай заварюється в чайнику або в чаоу - набір, що складається з чашки, кришки і блюдця. При зустрічі китайці запитують один одного: «Ні чифань ла ма?», щось на зразок нашого «Як справи?», однак ця фраза означає:«чи ти Їв?». Мудрі жителі Піднебесної кажуть: «Їжа повинна радувати, вселяти сили, а не забирати їх». | |
Категория: Рецепти | | |
| |
|
|
|
Всего комментариев: 0 | |