Як приготувати і оригінально подати смажену мойву?
Будь-яка риба вважається дуже корисним і цінним продуктом для нашого організму, а мойва, незважаючи на всю її простоту і доступність, все ж є рибою, а до того ж вона має одне явне і безумовна перевага - з-за маленького розміру рибки вона добре прожарюється і її можна є цілком прямо з кістками, що буде особливо зручно, якщо приготувати її так, як рекомендується в даному рецепті, тобто на шпажках! Ну а щоб приготувати мойву в такому незвичайному вигляді вам буде потрібно наступне: половина кілограма свіжомороженої мойви, один досить великий лимон, три столові ложки картопляного крохмалю, п'ять столових ложок води, приблизно половина склянки рослинного масла для смаження риби, ну і також сіль і чорний мелений перець за смаком.
Розморожувати мойву слід поступово, бажано в холодильнику. З лимона зняти і цедру подрібнити, а також вичавити з половини лимона сік, все це змішати з невеликою кількістю холодної питної води і опустити в неї рибу, після чого залишити приблизно на півгодини. Далі мойву потрібно підготувати - випатрати і відрізати голови, обсушити паперовими рушниками і кожну рибку надіти на довгу дерев'яну шпажку. Крохмаль, сіль і перець змішати, після чого додати п'ять столових ложок води і гарненько перемішати все це. Кожну рибку на шпажці слід вмочати в кляр і потім обсмажувати її з обох сторін до готовності (шар кляру на мойви стане прозорим) на розігрітому рослинному маслі. Також мойву в клярі на шпажках можна замість смаження запекти в духовці.